Συχνοουρία:
Υπερδραστήρια κύστη και οι επιπτώσεις της στην καθημερινότητα του ασθενή

Με τον όρο υπερδραστήρια κύστη αναφερόμαστε στην πάθηση κατά την οποία ο άντρας ή η γυναίκα που πάσχει από αυτήν νοιώθουν ξαφνικά μια επείγουσα ανάγκη για ούρηση. Το σύνδρομο της υπερδραστήριας κύστης συμβαίνει, όταν ακούσιες συσπάσεις της ουροδόχου κύστεως προκαλούν στον πάσχοντα μια επείγουσα ανάγκη για ούρηση χωρίς ωστόσο να υπάρχουν αρκετά ούρα.
sixnoouria_cover

Η ουροδόχος κύστη είναι το όργανο, μέσα στο οποίο συλλέγονται τα ούρα, τα οποία παράγονται στους νεφρούς, και εν συνεχεία όταν φτάσουν σε μια ικανοποιητική ποσότητα μέσα σε αυτήν δίνεται το πρώτο ερέθισμα για ούρηση. Στην περίπτωση της υπερδραστήριας κύστης, δίνεται λάθος ερέθισμα στον εγκέφαλο και η κύστη συσπάται πιο νωρίς παρά τη θέληση του ασθενή.
Η διάγνωση γίνεται μετά από διαγνωστικές εξετάσεις, ώστε να αποκλείσουμε την ύπαρξη κάποιων πιο σοβαρών καταστάσεων που μπορεί να προκαλούν την υπερδραστήρια κύστη.

Ορισμένες από αυτές τις παθήσεις είναι:
• Νευρολογικές παθήσεις (σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσος Parkinson)
• Σακχαρώδης διαβήτης
• Ουρολοίμωξη, υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις
• Λιθίαση ουροποιητικού, ιδίως όταν ο λίθος βρίσκεται στο κάτω τριτημόριο του ουρητήρα
• Καρκίνο της ουροδόχου κύστεως
• Υπερπλασία προστάτου (όταν δεν αδειάζει η ουροδόχος κύστη λόγω του κωλύματος του προστάτου και παραμένουν ούρα σε αυτή)
• Όταν αποκλειστεί κάποιο άλλο αίτιο που την προκαλεί τότε μιλάμε για σύνδρομο Ιδιοπαθής υπερδραστήριας κύστης Overactive bladder (OAB)

Πόσο συχνή είναι

Συνήθως στις γυναίκες παρουσιάζετε πιο συχνά από τους άντρες. Περίπου 1 στους 8 ενήλικες αφορά η πάθηση. Οι ασθενείς με υπερδραστήρια κύστη ουρούν πάνω από 8-10 φορές μέσα στην ημέρα και πάνω από δύο φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η ποιότητα ζωής των ανθρώπων που πάσχουν από αυτήν επηρεάζεται λόγω της επιτακτικότητας και της συχνουρίας.
Οι άνθρωποι αυτοί περιορίζουν την κοινωνική τους ζωή, αισθάνονται κόπωση λόγω της νυκτουρίας όπου αναγκάζονται να ξυπνάνε 2 και 3 φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αρκετοί είναι αυτοί που πάσχουν από επιτακτική ακράτεια ούρων. Η έντονη ανάγκη για ούρηση, προκαλεί πολλές φορές ακούσια διαφυγή ούρων όταν δεν υπάρχει κάποια κοντινή τουαλέτα διαθέσιμη.
Όλα τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα την δημιουργία προβλημάτων στην επαγγελαματική και κοινωνική ζωή των ασθενών και την ψυχική τους υγεία.
Η υπερδραστήρια κύστη έχει επιπτώσεις και στη σεξουαλική δραστηριότητα λόγω της στυτικής δυσλειτουργίας που μπορεί να προκληθεί.

Σε περιόδους που ο πάσχων έχει περισσότερο stress ή έχει έντονο άγχος επιδεινώνεται η επιτακτικότητα για ούρηση.

Αντιμετώπιση υπερδραστήριας κύστης

• Εκπαίδευση της κύστης ώστε με ειδικές ασκήσεις να μπορέσουμε να αυξήσουμε τη διάρκεια
μεταξύ των ουρήσεων
• Περιορισμός τροφών και ποτών που μπορεί να είναι ερεθιστικά για την κύστη όπως: τσάι, καφές, αναψυκτικα
• Μείωση κατανάλωσης αλκοόλ
• Περιορισμός καυτερών φαγητών
• Διακοπή καπνίσματος
• Αποφυγή λήψης υγρών πριν τον ύπνο

Εάν δεν υπάρχει βελτίωση με την συντηρητική θεραπεία τότε υπάρχει η φαρμακευτική αγωγή. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε είναι τα αντιχολινεργικά, τα οποία χαλαρώνουν την ουροδόχο κύστη, ώστε το αίσθημα της ούρησης να έρχεται όταν υπάρχει μεγαλύτερος όγκος ούρων μέσα στην κύστη. Το ποσοστό βελτίωσης διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τελευταία εφαρμόζεται η θεραπεία με BOTOX. Με αυτήν τη θεραπεία εγχύεται στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστεως (εξωστήρας μύς), σε διάφορα σημεία με μια ειδική βελόνα αλλαντική τοξίνη Α. Με τον τρόπο αυτό σταματάνε οι ανεξέλεγκτες συσπάσεις της ουροδόχου κύστεως. Η θεραπεία διαρκεί 6 με 9 μήνες.
Τέλος, η χειρουργική θεραπεία αποτελεί την τελευταία λύση όταν έχουν αποτύχει όλες οι προηγούμενες.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα σχετικά με κάποια πάθηση;

Επικοινώνησε μαζί μου

Διαβάστε επίσης