Συχνότερο ογκολογικό νόσημα στους νέους άνδρες ο καρκίνος των όρχεων

Όπως συμβαίνει στις γυναίκες, με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας να είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις νέες ηλικίες (25-44 ετών), έτσι και στους άνδρες ο καρκίνος των όρχεων είναι ο συχνότερος στις ηλικίες από 15 ετών έως και 35 ετών.

Εδώ όμως σταματούν οι ομοιότητες, καθώς για τον καρκίνο των όρχεων ούτε προφυλακτικό εμβόλιο υπάρχει, ούτε προληπτική εξέταση που να ανιχνεύει προκαρκινικές αλλοιώσεις ως ύποπτα ευρήματα και να καθοδηγεί τον ασθενή για περαιτέρω εξετάσεις στον ιατρό. Η πρόληψη του καρκίνου των όρχεων δεν είναι δυνατή, υπάρχει, όμως, τρόπος η διάγνωση να γίνει σε αρχικό στάδιο. Προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες έγκαιρης διάγνωσης οι ουρολόγοι συστήνουν την αυτοεξέταση των όρχεων, όπως συστήνεται στις γυναίκες η αυτοεξέταση του στήθους για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Καθώς οι όρχεις είναι επιφανειακά όργανα, η αυτοεξέταση με την ψηλάφηση είναι εύκολη και ο καρκίνος του όρχεως μπορεί να εντοπιστεί με την αφή, καθώς εμφανίζεται πάντα με σκληρία σε κάποιο σημείο του. Το ίδιο άλλωστε ισχύει και για τον καρκίνο του προστάτη, με την ύπαρξη όγκου στον προστάτη αδένα να συνδέεται με σκληρία στην αφή και για αυτό οι ουρολόγοι κάνουν πάντα δακτυλική εξέταση, παρότι το αποτέλεσμα της είναι υποκειμενικό. Άλλα συμπτώματα στον καρκίνο των όρχεων περιλαμβάνουν το αίσθημα βάρους ή ήπιου πόνου στον όρχι, καθώς και την αύξηση του μεγέθους του όρχεως.

Καθώς όπως προαναφέρθηκε, δεν υπάρχει προληπτική εξέταση, για τον καρκίνο των όρχεων, είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε αν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου και ποιοι είναι αυτοί. Υπάρχουν, λοιπόν, ενδείξεις ότι ο κίνδυνος καρκίνου των όρχεων είναι υψηλότερος σε εκείνους τους άντρες, οι όρχεις των οποίων δεν κατεβαίνουν κανονικά να πάρουν τη θέση τους μέσα στο δερμάτινο «σάκο» που λέγεται όσχεο. Οι άνδρες αυτοί εμφανίζουν κρυψορχία, μια πάθηση, κατά την οποία οι όρχεις παραμένουν έξω από το όσχεο, ενώ μιλάμε για ανασπώμενους όρχεις, όταν εμφανίζονται μεν, αλλά ανεβαίνουν προς τα πάνω περιοδικά.

Στην κρυψορχία, κατά την ανάπτυξη του παιδιού, οι όρχεις δεν μετακινούνται από το κάτω μέρος της κοιλιάς στο όσχεο. Για το λόγο αυτό, γίνεται χειρουργική επέμβαση με καθήλωση των όρχεων στο όσχεο, ώστε να διορθωθεί το πρόβλημα. Η επέμβαση δεν έχει αποδειχτεί ότι προφυλάσσει από την ανάπτυξη καρκίνου σε έναν τέτοιο όρχι, σίγουρα όμως διευκολύνει την αυτοεξέταση, άρα και την έγκαιρη διάγνωση της κακοήθειας.
Άλλοι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο των όρχεων περιλαμβάνουν το οικογενειακό ιστορικό, τους επαγγελματικούς κινδύνους (έκθεση σε ακτινοβολία, αυξημένη θερμοκρασία στο όσχεος), την εμφάνιση καρκίνου στο άλλο όρχι, τους τραυματισμούς των όρχεων και τις λοιμώξεις από τον ιό HIV (του AIDS).

Αυτοεξέταση γένους ανδρικού

Η λέξη «αυτοεξέταση» παραπέμπει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και θεωρείται άρρηκτα συνδεδεμένη με την πρόληψη παθήσεων στις γυναίκες. Ωστόσο, υπάρχει και αυτοεξέταση γένους ανδρικού και αφορά τους όρχεις. Πέρα από την εξέταση των όρχεων από τον ιατρό κατά την κλινική εξέταση, ο κάθε άντρας μπορεί να εξετάζει ο ίδιος σε συχνά διαστήματα τους όρχεις του. Κατά την αυτοεξέταση, ο άντρας ψηλαφεί τους όρχεις, για να εντοπίσει τυχόν αλλαγές στο σχήμα, στο χρώμα ή στην υφή των όρχεων, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποτελούν συμπτώματα καρκίνου. Αν αποφασίσει ένας άντρας να κάνει αυτοεξέταση όρχεων, αυτή θα πρέπει να γίνεται κάθε μήνα μετά την εφηβεία.

Πώς γίνεται η αυτοεξέταση των όρχεων

Η αυτοεξέταση των όρχεων πρέπει να πραγματοποιείται μία φορά τον μήνα κατά προτίμηση ύστερα από ένα ζεστό μπάνιο ή ντους. Με τον τρόπο αυτόν, κάθε άνδρας εξοικειώνεται με τη μορφολογία των όρχεων του και μπορεί να εντοπίσει νωρίς οποιαδήποτε μεταβολή στο σχήμα, στο μέγεθος και στη μορφολογία τους. Η θερμότητα από το ζεστό μπάνιο χαλαρώνει το δέρμα του οσχέου και έτσι είναι πιο εύκολο για τον άνδρα που κάνει την αυτοεξέταση να εντοπίσει κάτι ασυνήθιστο. Η διαδικασία είναι απλή και σύντομη.

Οι οδηγίες για την αυτοεξέταση των ανδρών μοιάζουν με αυτές της εξέτασης των γυναικών

Ο άνδρας πρέπει να σταθεί μπροστά σε έναν καθρέφτη και να ελέγξει οπτικά το όσχεο για τυχόν διόγκωση, αλλαγή σχήματος ή χρώματος. Ακολουθεί η ψηλάφηση, με τη χρησιμοποίηση και των δύο χεριών. Με το ένα χέρι ο αυτοεξεταζόμενος συγκρατεί το όσχεο και με το άλλο ψηλαφεί τον κάθε όρχι ξεχωριστά, τοποθετώντας τον δείκτη και τον μέσο κάτω από τον όρχι και τον αντίχειρα από πάνω. Οι κινήσεις πρέπει να είναι απαλές χωρίς να δημιουργείται τριβή και η εξεταζόμενη επιφάνεια του όρχεως, πρέπει να είναι μαλακή σε σύσταση και ομαλή χωρίς σκληρίες, δηλαδή σκληρά σημεία. Σε περίπτωση που ο αυτοεξεταζόμενος ψηλαφήσει κάποια σκληρία πάνω στον όρχι, πρέπει να επισκεφθεί τον γιατρό του, ενώ κατά την αυτοεξέταση πρέπει να ψηλαφηθεί και η επιδιδυμίδα, πίσω από τον όρχι, η οποία είναι σαν ένας σωλήνας και έχει σύσταση επίσης μαλακή. Οι άνδρες δεν χρειάζεται να ανησυχούν αν εντοπίσουν διαφορά στο μέγεθος ή στο ύψος όπου βρίσκονται οι όρχεις μέσα στο όσχεο.

Όχι στον πανικό, αν εντοπιστεί σκληρό σημείο στην ψηλάφηση

Αν ο αυτοεξεταζόμενος ψηλαφήσει κάποια σκληρία ή διόγκωση, αυτό δεν σημαίνει πως είναι καρκίνος. Μπορεί να είναι ένδειξη κακοήθειας αλλά υπάρχουν και καλοήθεις παθήσεις, όπως απλές κύστεις, φλεγμονές, συλλογή υγρού στο όσχεο, που δίνουν ευρήματα στην αυτοεξέταση. Δεν χρειάζεται πανικός, απευθυνθείτε στον γιατρό σας κι εκείνος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα και εφόσον διαγνωστεί καρκίνος των όρχεων θα προχωρήσει στην ενδεδειγμένη αντιμετώπιση, με την ριζική ορχεκτομή με υψηλή απολίνωση του σπερματικού τόνου να αποτελεί την πρώτη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα σχετικά με κάποια πάθηση;

Επικοινώνησε μαζί μου

Διαβάστε επίσης