Καλοήθης υπερπλασία προστάτη

H υπερπλασία του προστάτη αδένα είναι μια συχνή πάθηση που εμφανίζεται σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας. Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ) είναι διαδεδομένη μεταξύ των περισσότερων ανδρών άνω των 40 ετών. Το 60% των ανδρών σε ηλικία 60 ετών θα νοσήσει από την υπερπλασία του προστάτη.
uperplasia-prostati_cover

Ο προστάτης είναι ένας αδένας, ο οποίος αποτελεί μέρος του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Βρίσκεται μπροστά από το ορθό και κάτω από την ουροδόχο κύστη, όπου αποθηκεύονται τα ούρα. Ο προστάτης περιβάλλει την οπισθία ουρήθρα, μέσω της οποίας τα ούρα βγαίνουν από την ουροδόχο κύστη. Στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, ο υπερπλαστικός ιστός αποφράσσει την ουρήθρα και οδηγεί σε συμπτώματα κατώτερου ουροποιητικού συστήματος (LUTS), τα οποία είναι αποφρακτικού και ερεθιστικού τύπου.

Η συμπτωματολογία αφορά σε διαταραχή της ροής των ούρων με μείωση της ακτίνας (ο ασθενής λέει πως βρέχει τα παπούτσια του), συχνουρία (πολλές φορές από λίγα ούρα, με το αίσθημα ότι η κύστη δεν αδειάζει τελείως), δυσουρία, διακεκομμένη ούρηση, δυσκολία στην έναρξη της ούρησης (ιδίως όταν δεν έχει ουρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα), ακράτεια από έπειξη (όταν ο ασθενής δεν προλαβαίνει να πάει στην τουαλέτα) ή απώλεια σταγόνων ούρων μετά το τέλος της ούρησης και νυκτουρία.
Το μέγεθος του προστάτη δεν καθορίζει πάντοτε τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Μερικοί άνδρες με πολύ διογκωμένους αδένες έχουν μικρή απόφραξη και λίγα συμπτώματα, ενώ άλλοι, των οποίων οι αδένες είναι λιγότερο διογκωμένοι, μπορεί να έχουν πιο μεγάλη απόφραξη και περισσότερα προβλήματα του ουροποιητικού γιατί αναπτύσσονται προς την ουρήθρα και την αποφράσσουν.

Χειρουργική επέμβαση (turis) συνιστάται στους ασθενείς οι οποίοι:
• δεν βελτιώνονται με τη λήψη φαρμάκων,
• υπέστησαν επίσχεση ούρων πάνω από μία φορά,
• έχουν ακράτεια ούρων λόγω υπερπλήρωσης της ουροδόχου κύστης με ούρα,
• έχουν επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις
• εμφανίζουν παρουσία λίθων στην ουροδόχο κύστη ή εκκολπωμάτων,
• έχουν παρουσία αίματος στα ούρα εξαιτίας του ευμεγέθους του προστάτη,
• παρουσιάζουν διάταση στους νεφρούς η οποία οφείλεται σε μεγάλο υπόλειμμα ούρων, με επηρεασμό ή μη της νεφρικής λειτουργίας.

Η χειρουργική επέμβαση TURIS (TransUrethtralResection in saline) είναι μια πρωτοποριακή θεραπεία για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.

uperplasia-prostati

TURIS: Εξάχνωση του προστάτη

Πώς δουλεύει το TURIS: Με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, προκαλείται αύξηση της θερμοκρασίας και η φυσική κατάσταση αλλάζει από στερεά, σε υγρή και μετά σε αέρια. Εάν προστεθεί στη συνέχεια επιπλέον ενέργεια στο αέριο, η κινητική ενέργεια των στοιχειωδών σωματιδίων συνεχίζει να αυξάνεται με τη θερμοκρασία και το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα εξαιρετικά ιονισμένο αέριο που περιέχει ελεύθερους φορείς φορτίου όπως ιόντα και ηλεκτρόνια. Αυτή η μορφή του αερίου ονομάζεται ψυχρό πλάσμα.
Η εξάχνωση πλάσματος TURIS αποτελεί την πιο καινοτόμο θεραπευτική χειρουργική μέθοδο για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Βοηθούμενη από το ρεύμα υψηλής συχνότητας με διπολική λειτουργία, η εξάτμιση του υγρού πλύσεως δημιουργεί ένα λεπτό στρώμα αερίου γύρω από το ηλεκτρόδιο. Το ηλεκτρόδιο τότε γλιστράει πάνω από τον ιστό χωρίς να υπάρχει επαφή. Η ενέργεια από το πλάσμα μεταφέρεται στον ιστό του προστάτη προκαλώντας τοπικά περιορισμένη εξάχνωση. Η δομή των κυττάρων απομακρύνεται προσεκτικά στη διαδικασία. Λόγω της μη παραγωγής θερμότητας στον περιβάλλοντα ιστό, η διαδικασία αυτή ονομάζεται επίσης «κρύα» εξάχνωση. Με τον τρόπο αυτό, η σύγχρονη τεχνολογία πλάσματος TURIS καθιστά δυνατή την επιλεκτική εξάχνωση επιφανειακών στρωμάτων ιστού χωρίς την υποβολή του περιβάλλοντος ιστού και των νεύρων σε περιττό θερμικό φορτίο. Το θερμικό βάθος διείσδυσης του TURIS είναι 0,20 χιλιοστά, μικρότερη από ό,τι στην περίπτωση της μονοπολικής TUR-P. Η ταυτόχρονη πήξη της επιφάνειας του ιστού σημαίνει ότι το ηλεκτρόδιο εξάχνωσης αφήνει λείες επιφάνειες και επιτρέπει την πραγματοποίηση ουσιαστικά αναίμακτης εκτομής ιστού. Λόγω των καλών ιδιοτήτων πήξεως, η διαδικασία είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για τη θεραπεία ανδρών με υψηλό κίνδυνο αιμορραγίας (π.χ. λόγω αντιπηκτικής θεραπείας), αλλά αυξάνει επίσης τα επίπεδα ασφάλειας και άνεσης για όλους τους ασθενείς.
Με αυτό τον τρόπο η εξάχνωση πλάσματος TURIS είναι η πιο αποτελεσματική και οικονομική θεραπεία για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη σε σύγκριση με κάθε μέθοδο εξάχνωσης λέιζερ που κυκλοφορεί σήμερα στην αγορά και προσφέρει βέλτιστα αποτελέσματα για τον ασθενή και τον ιατρό. Η προτιμότερη μέθοδος αναισθησίας για την επέμβαση είναι η επισκληρίδιος και ραχιαία αναισθησία. Η τοποθέτηση επισκληριδίου καθετήρα εξασφαλίζει άριστη μετεγχειρητική αναλγησία. Η παραμονή στο νοσοκομείο κυμαίνεται από μερικές ώρες μέχρι και 2 ημέρες αναλόγως της βαρύτητας της υπερπλασίας. Ο καθετήρας αφαιρείται συνήθως την επόμενη ημέρα από την επέμβαση και ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα σχετικά με κάποια πάθηση;

Επικοινώνησε μαζί μου

Διαβάστε επίσης